asparges

 

Vi får mange spørsmål om asparges og det vi driver med. Her er noen av tingene folk ofte lurer på. Hvis du ikke finner svar her – ikke nøl med å ta kontakt.

 

Hvordan dyrker man asparges?

Å dyrke asparges tar faktisk tid. Det tar 3 år fra man har plantet til man kan høste, men når planten først er klar kan man høste i årevis av den. Den utvikler nemlig et gedigent rotsystem som spirer igjen år etter år etter år. Og noen år etter det igjen. Når sesongen er over og vi har høstet skuddene, vokser planten videre og produserer sukker som mot høsten går ned i røttene. Slik greier krona seg gjennom vinteren og får næring nok til nye skudd neste år. Dette er en prosess som går sakte, men det er også grunnen til at den smaker så godt.

Hva er så spesielt med deres asparges?

Vår asparges har mer smak av nøtter og gress, og er ikke så metallisk i smaken som utenlandsk asparges. I tillegg er den kortreist, sprø, grønn og dyrket frem helt naturlig. Naturligvis.

Hvorfor asparges?

Lillebror Edvart gikk i lære hos Per Gjertsten, som selv hadde drevet med aspagers i mange år. I 2012 overtok Edvart og vi, brødrene hans, driften. Asparges er godt, morsomt og her ute i strandsonen er det perfekte forhold for den grønne dronninga av åkeren.

Hva er bra med asparges?

Asparges er næringsrik, sunn, fiberrik, inneholder B-vitaminer og mye, mye mer som er bra for deg. Og så sies det at den funker som et afrodisiakum også. Sånt skal man ikke kimse av.

Gjør dere virkelig alt for hånd?

Lokalt og håndplukka er to ord som beskriver oss. Fakta er at vi gjør alt for hånd, og hver enkelt asparges er faktisk håndplukket, vasket og buntet manuelt. Bare på den måten får vi sjekket at aspargesen holder så høyt nivå som vi ønsker.

Hvorfor lukter det så rart når jeg tisser?

Dette lurer nesten alle på, og svaret er enkelt og greit at når aspargesen nedbrytes i kroppen, blir aspargessyre utskilt gjennom urinen. Det lukter faktisk sånn av urinen til alle som har spist asparges, men ikke alle oppfatter lukten. Det er faktisk genetisk relatert om man kan lukte det eller ikke. 400 forskjellige gener hos mennesket styrer reseptorene i nesa. Her kan det forekomme en mutasjon som bestemmer om man luker eller ikke lukter aspargessyren.

Hvor er Hvasser?

Hvasser ligger ytterst i havgapet i Oslofjorden. På den lille sommerøya utenfor Tjøme finnes et paradis for både asparges og folk flest.

Hvor får jeg tak i Hvasser Asparges?

Vi gjør alt vi kan for at du skal få tak i Hvasser Asparges hvor som helst. Derfor samarbeider vi med ulike grossister, restauranter, utsalgssteder og selger der vi kan. Vil du selge aspargesen vår, bare ta kontakt så hjelper vi deg.

Kan man få Hvasser Asparges hele året?

Beklager. Sesongen er kort og intens, så benytt sjansen når du har den. Faktisk får du bare tak i Hvasser Asparges fra mai til midten av juni. Siden vi er opptatt av å produsere lokalt og naturlig, så er dette eneste måten å gjøre det på. Men når det er sesong vil vi at det skal være mulig å få tak i Hvasser Asparges hele tiden, hvor som helst.